HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Generációkon átívelő dohányzás

2011.09.07. 11:38 zoldpont

 Bejegyzéseink között több is található, mely a terhesség alatti dohányzással foglalkozik - egyik éppen a múltheti -, de olyat is találunk, ami a dohányzás és az asztma kapcsolatát vizsgálja.
Mai bejegyzésünk ezen témákat vonja össze, illetve bemutatja a dohányzás generációkon átívelő hatását is. Azt mindannyian tudjuk, hogy a kismama dohányzása károsan hat a magzat fejlődésére, az azonban új információ lehet, hogy ha egy terhes anya dohányzik, akkor három generáció egészségét veszélyezteti: önmagáét, a megszületendő gyermekét és az ő szaporító sejtjeire való hatáson keresztül az unokájáét is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy kutatási eredmény szerint azon gyermekeknél, akik nagymamája terhessége alatt dohányzott, kétszer nagyobb valószínűséggel fejlődik ki asztma, mint akik nagymamája nem gyújtott rá. Kutatók szerint ez az első eredmény, mely a dohányzás generációkon keresztül ívelő káros hatását bizonyítja. A világ fejlett országaiban az utóbbi 20 évben jelentősen emelkedett, sok helyen megduplázódott a gyermekkorban jelentkező asztmás megbetegedések száma. Ezzel mára jelentős népegészségügyi problémát okoz nem csak az egyén, de a társadalom számára is.

Régen ismert, hogy a passzív dohányzás elősegíti az asztma kialakulását. Hasonló eredmények jelentek meg, hogy a terhesség alatti anyai dohányzás szintén fokozza a megszülető gyermek asztmára való hajlamát. Jelen vizsgálatban a kutatók 908 gyermek szülőjével vagy gondviselőjével készítettek interjút. A gyermekek közül 338-nak volt asztmás rohama az első öt életéve során. A kérdőív információkat tartalmazott az anyai, nagyanyai és környezeti dohányzási szokásokról, valamint egyéb asztmát befolyásoló kockázati tényezőkről.

Az eredmények alapján a terhesség alatti dohányzás másfélszeresére emeli annak kockázatát, hogy a születendő gyermek első 5 életévében asztma fejlődik ki.

A kutatás legmeglepőbb eredménye azonban, hogy azon gyermekek körében, akik nagymamája dohányzott terhessége alatt, átlagosan több mint kétszeresre emelkedett a kora gyermekkori asztma előfordulási gyakorisága. Ha mind az anya, mind a nagymama dohányzott terhességük során, úgy a kockázat emelkedése 2,6x volt. Ha csak a nagymama cigarettázott, de az anya nem, úgy az emelkedés 1,8x volt. Jelen tanulmányban nem vizsgálták, pontosan milyen mechanizmus állhat a jelenség mögött.

Feltételezések szerint a dohányfüstben található kémiai anyagok átjutva a magzatba, károsítják annak sejtjeit. Leánymagzat esetén a testi sejtek mellett sérülnek a petesejtek is, mely károsodás kihat a későbbi utódokra is.
Másik lehetőség, hogy a sejtek energiatermelő egysége, a mitochondriumok sérülnek. Ez azért lényeges, mert a mitochondriumok az energiatermelés mellett fontos DNS molekulákat is tartalmaznak, és ezek öröklődése kizárólag anyai ágon történik.

A sejtsérülés-hipotézis mellett szól az a korábban ismert megfigyelés, hogy az anya terhesség alatti dohányzása magzati sejtsérüléseken keresztül leukémiát okozhat a születendő gyermekben akár fiatal, akár idősebb korban.

 

Forrás: www.cigimentes.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: szülő nagymama asztma generáció unoka

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr723208570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása