HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Alvásproblémát okozhat a dohányzás

2011.09.30. 15:26 zoldpont

E heti bejegyzésünkben egy, a dohányzás és az alvás kapcsolatáról szóló tanulmányt mutatunk be.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói a korábbiaknál alaposabb alvásvizsgálati módszerekkel végzett kutatásuk során azt találták, hogy a dohányosok nehezebben alszanak el, a felszínesebb alvás miatt pedig kevésbé pihenik ki magukat, mint azok, akik nem dohányoznak. A nikotin serkentő hatása az éjszaka folyamán egyre csökken, ami erős hiányérzetet válthat ki: feltehetően ez az, ami az alvás minőségét is negatívan befolyásolja.

Naresh M. Punjabi és munkatársai a Chest című folyóirat februári számában közölték új tanulmányukat, amelyben negyven, egyelőre minden szempontból egészséges dohányos és ugyanennyi nemdohányzó személy éjszakai alvásmintázatait hasonlították össze. A résztvevők otthonában ún. poliszomnográfiás vizsgálatokat végeztek, amelynek segítségével megállapítható az alvás minősége, mélysége, mennyisége és az ébredések száma is. Az adatok kiértékelését követően egy úgynevezett hipnogram készül, amely az alvás és az ébrenlét megoszlását mutatja: erről egyaránt leolvasható az álmokkal nem kísért mélyalvás és az álmodással járó REM-fázisok mennyisége.

Az elektroencefalogrammal (EEG) rögzített agyhullámok vizuális elemzése nem tárt fel lényeges különbségeket a dohányosok és a nemdohányzók alvásmintázatai között, a hullámok frekvenciaeltéréseit matematikai módszerekkel elemző spektrális analízis azonban azt mutatta, hogy a dohányosoknál kisebb arányban fordulnak elő a mély alvásra jellemző delta-agyhullámok. Az álom és ébrenlét közötti ellazult állapotra jellemző alfa-agyhullámok ezzel szemben gyakoribbak voltak, amikor pedig az alvás minőségéről kérdezték a résztvevőket, akkor a dohányosok 22,5%-a számolt be a pihentető alvás hiányáról, szemben a nemdohányzókkal, akiknél ez az érték csak 5%-os volt - olvasható a tanulmányt ismertető sajtóközleményben.

Az EEG-görbék elemzéséből az is kiderült, hogy a két csoport között az elalvást követő kezdeti időszakban tapasztalható a legnagyobb különbség: ez alátámasztja azt a feltevést, miszerint a nikotin serkentő hatása ekkor érvényesül a leginkább, később pedig egyre csökken, ami a jelentkező hiánytünetek miatt összefügghet az alvás minőségével. "A tanulmány egyik fő újdonsága, hogy az EEG-vel rögzített alvásmintázatokat nemcsak vizuálisan, hanem a sokkal objektívebb képet adó spektrális analízissel is elemeztük, ami az apró eltéréseket is érzékelhetővé teszi. A másik eltérés a korábbiakhoz képest, hogy mindegyik dohányos résztvevő teljesen egészséges volt, így sikerült kizárni azokat a faktorokat, amelyek egyébként hatással lennének az alvásra" - mondta Punjabi.

A kutatók szerint az eredményeket a dohányzásról való leszoktató kezelések hatékonyabbá tételében lehetne alkalmazni: a nikotinhiányból származó elvonási tüneteket ezek alapján nemcsak a nappal, hanem az alvással töltött időszakban is érdemes lenne a minimálisra csökkenteni.

 

Forrás: www.matracportal.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás alvás dohányzás álmatlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr633267876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása