HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

A füstmentes munkahelyekért

2010.11.18. 11:37 zoldpont

November 18 - án van a Dohányfüstmentes Világnap. Ennek apropóján csatlakozik a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért, a Légúti Betegek Országos Egyesülete és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány ahhoz az európai kezdeményezéshez, amely sürgeti egy olyan törvény létrejöttét, ami minden munkavállaló számára biztosítaná a dohányfüstmentes munkahelyen való munkavégzés lehetőségét. Az Európai Dohányzás Prevenciós Hálózat (ENSP) szerint egy ilyen törvény, amely minden munkahelyre vonatkozó tilalmat hordozna magában, jelentős mértékben javíthatná a dolgozók egészségi állapotát, s ezzel nagy mértékben csökkenthetné a szívrohamok, a légúti betegségek és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A nemzetközi tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy akár 15 - 20 százalékkal is csökkenthető lenne a szívinfarktus miatti kórházi beutalások száma egy ilyen, a zárt közterületi dohányzás teljes tilalmát jelentő törvénnyel. A felsorolt szervezetek abban is egyetértenek, hogy a különböző kivételek megengedése, azaz a nem teljes tilalom haszontalan, ugyanis ez nem járul hozzá valamennyi dolgozó egészségének védelméhez, továbbá akadályozza a dohányzási szokások kedvező irányú változását is. Fontosnak tartják azt is kiemelni, hogy egy ilyen egészségvédelmi törvény semmilyen terhet nem ró a költségvetésre, ugyanakkor a jelenlegi egészségügyi és gazdasági helyzetben Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ezzel is tovább növelje lemaradását Európa nagyjaihoz képest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Eurobarometer 2010 májusában felméréseket készített, ahol az derült ki, hogy mindennapos probléma az, hogy a dolgozók dohányfüsttel szennyezett levegővel érintkeznek munkavégzésük során. A statisztikai mutatók szerint az Európai Unióban a dolgozók 24% - a van kitéve dohányfüstnek, míg a munkavállalók 5% - a naponta több mint 5 órán keresztül kénytelen cigifüstben dolgozni. Magyarországon évente közel 30 ezer ember hal meg olyan betegségben, ami a dohányzás következtében alakult ki. Ráadásul közülük 2300 - 3500 ember a passzív dohányzás áldozata. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a világon a négy vezető halálok (szívinfarktus, stroke, tüdőrák, COPD) mindegyikében, és az emlőrák kialakulásában is szerepet játszik a dohányzás, akkor mindenképpen kiemelten kell foglalkoznunk a jelenséggel.

A Mi-Értünk Kontakt Pont emiatt is hozta létre a Zöld Pont - ot. Ennek a célja egy olyan programsorozat megvalósítása volt Orosházán, amely képes a lakosság gondolkodásának formálására, beleértve az egészség- és környezettudatosságot, valamint képes a rögzült magatartási formák megváltoztatására. A programsorozat elemeként az Orosházi Életben hetente megjelenik a Zöld Pont rövid, "Tudtad - e" rovata, melyben egy idézetet, adatot, elgondolkodtató tényt vagy vitaindító gondolatot találhatnak az olvasók. Mindemellett itt a Zöld Pont Blogon több mint 1 éve heti rendszerességgel olvashatnak az érdeklődők dohányzással kapcsolatos cikkeket. Tájékozódhatnak friss és érdekes kutatások eredményeiről (pl.: A dohányzás ára), kutatók felvetéseiről a dohányzás visszaszorításáért (pl.: Jön az otthoni dohányzás tilalma?), nagyvilági példákról a dohányzás tilalmát illetően (pl.: Putyin tilalma), vagy tanácsokat, tippeket találhatnak a leszokáshoz (pl.: Ülj le mellém, valamit mondok...).

Az tehát vitán felül áll, hogy az egészséges életmód fontos, és ehhez mindenképpen hozzájárul a dohányfüstmentes életmód kialakítása is. Figyeljünk hát erre is!

Forrás: tudobeteg.hu/kiemelt-temak/dohanyzaswww.mnsza.huwww.ensp.org; zoldpont.blog.hu

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: dohányzás egészség passzív dohányzás dohányfüstmentes világnap zöld pont ensp mnsza

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr902456851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása