Ezen a héten a lehető legkönnyebb módot választottam arra, hogy tartalommal töltsem meg blogunk. Meg kell vallanom, nem volt a legegyszerűbb így sem. Már csak azért sem, mert ez a harmadik poszt, amibe belekezdtem. Most egy kicsit másabbat akartam. Végül a lelkesedésem alábbhagyott, maradt a kötelesség. Végül rátaláltam a zoom-osok "Hungarian Tobacco - Innen jön a magyar dohány" elnevezésű riportjaira. A két kisfilmre és a hozzá tartozó informácókra. Bemutatja a dohány útját a szántóföldtől az átvevőig. Íme:
A nyíregyházától 15 kilométerre fekvő Ófehértó a magyar dohánytermesztés központja. Gál Mihályéknál most érkezett el a dohányszagú igazság 2008. évi ideje. A családi gazdaság 65 hektárról takarít be Virginia típusú dohányt, és az eddigi szárítások közepesen jó évet ígérnek. Feltéve, hogy nem jön túl hamar a fagy.
A nyíregyházi dohányfermentálóban (hivatalos nevén: ULT Magyarország Zrt.) a hagyományoknak megfelelően, szeptember elsején megkezdték az idei dohánytermés felvásárlását és betárolását. A napi 75-80 tonna átvételét egyetlen futószalagnál végzik. Bittner Imre, az ULT vezérigazgatója szerint az idei termés az elmúlt három év legjobbja lehet, cége 4600 tonna Virginiára készül. A töltődohánynak használt magyar Virginiára (amelynek ősét valóban Pocahontas férje ültette el a tengerentúlon) november végétől további feldolgozás vár.
A következő részekben -már nem magyar gyáron keresztül- bemutatjuk a dohány útját a gyárba érkezéstől a kartonok bedobozolásáig. Szalagok, gépek aprítók...