HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Hitek és tévhitek a dohányzásról

2009.07.06. 10:10 zoldpont

Találtam a net-en egy érdekes cikket, többek között azzal kapcsolatban milyen kifogásokat találunk magunknak, ha leszokásról van szó. Ezek a tévhitek  számomra is nagyon ismerősek :)

A nagy kérdés mindig az, vajon mások szeretnék (szüleid, szerelmed, tanáraid  vagy akár a jogszabályok), hogy lerakd a cigit vagy Te saját magad is azt akarod?

Tehát akkor a hitek és tévhitek: 

     

  • Aki nem dohányzik, nem kaphat dohányzással összefüggő betegséget.
A passzív dohányzás is káros az egészségre. Aki mások cigarettafüstjét lélegzi be, több mint 4000 különböző kémiai anyagot juttat a szervezetébe. A dohányzáskor keletkező füstben található például cián-hidrogén. Ennek legfőbb hatása, hogy csökkenti a légutak kéményseprőjeként működő csillós hengerhám aktivitását, így a váladék nem tud eltávozni a légutakból. Ezek mellett egyre nő azon bizonyítottan rákkeltő anyagok száma, amelyek megtalálhatóak a dohányfüstben is: policiklusos aromás szénhidrogének, aromás aminok, dohányspecifikus nitróz-aminok, radioaktív polónium, azarének, aldehidek, benzén, butadién, vinil-klorid, akrilamid, arzén, króm.
Ezek az anyagok a nemdohányzóknál is betegséget alakíthatnak ki. Például a férfiak otthoni dohányzása növeli a nemdohányzó feleségek tüdőrák-kockázatát.
  • A vízipipa szívása kevésbé ártalmas a cigarettázásnál.
    A káros hatástól mentesnek mondott és kétségtelenül kátránymentes füstölnivaló, az egyre népszerűbb vízipipa a cigarettához képest ötszörösen növeli a vér szén-monoxid-(CO-) tartalmát. A vízipipa füstje tehát valóban kátránymentes ugyan, de CO-tartalma - ami minden további nélkül átbugyborékol a vízipipában lévő vízen - sokkal nagyobb, mint sokan gondolnák, ezért élvezete egyáltalán nem veszélytelen.
  • A nagyapám egész életében dohányzott, és 82 évesen halt meg. A dohányzás nem is betegít.
    Vannak szerencsés emberek, de a tények azt mutatják, hogy minden második dohányos a dohányzás következtében hal meg idő előtt. Ez olyan, mintha a dohányosok fej vagy írást játszanának az életükkel. Ráadásul a dohányzás miatt meghalt ismerőseink esetében gyakran elfelejtjük, hogy mi okozta a betegségüket. Tény, hogy a dohányosok kétharmada nyugdíjas kor előtt meghal.
  • A dohányzás csak a terhesség első három hónapjában jelent veszélyt a magzatra.
    Ha az anya a terhesség bármely időszaka alatt dohányzik, nő a magzati halálozás, a vetélés, a koraszülés és a szülés körüli halálozás gyakorisága. A várandós időszak alatti anyai dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő. E káros hatás miatt kisebb lesz az újszülöttek súlya, testhossza, fej- és mellkörfogata, továbbá az anyai dohányzás kihat a gyermek szellemi, értelmi fejlődésére. A dohányzó terhesek újszülöttjeinek körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés. A szoptatás alatt is káros a dohányzás. Egyrészt a kisbaba passzív dohányosként szívja a füstöt, másrészt az anyatej közvetíti a dohányfüst méreganyagait. A terhesség illetve szoptatás alatti dohányzás mindenképpen növeli a csecsemőkori hirtelen halál, a "bölcsőhalál" gyakoriságát.
  • Bármikor abba tudom hagyni.
    A nikotinfüggőség olyan erős, mint a heroinfüggőség. A dohányosok három százalékának sikerül csak önállóan, minden segítség nélkül leszokni a szenvedélyről. Azok a dohányosok, akik alkohol- és kábítószer-függőségtől is szenvedtek, úgy értékelték, hogy az elvonási tünetek erősebbek az alkoholénál. Olyan erősek, mint amikor a kokainról próbáltak leszokni. 
  • Már 20 éve dohányzom, most már mindegy, fölösleges abbahagyni. 
    Néhány adat: 10-15 évvel a leszokás után a korábban dohányzók életkilátásai gyakorlatilag megegyeznek a soha nem dohányzókéval. Körülbelül 10 évvel a dohányzás abbahagyása után 30-50 százalékkal kisebb az esélye a már nem dohányzónak arra, hogy tüdőrákot fog kapni, mint annak, aki folytatta a dohányzást. A leszokás csökkenti a többi, a dohányzással összefüggő betegségek kockázatát, beleértve a szív- és tüdőbetegségeket. Amennyiben egy beteg ember hagyja abba a dohányzást, csökkentheti egyes fertőzések, például a tüdőgyulladás kockázatát. A dohányzás abbahagyását követően gyakorlatilag azonnal javul a keringés, a vér szén-monoxid-tartalma pedig csökkenni kezd. Javul a szaglás és ízlelés, valamint könnyebbé válik a légzés. Ha leszokik a cigarettáról, tovább, jobban és többször lelheti örömét a szexben, mert csökken az impotencia veszélye. Fiataloknak fontos tudni, hogy ha valaki 35 éves kora előtt abbahagyja a dohányzást, akkor hosszú távú életkilátásai majdnem azonosak azokéival, akik sosem dohányoztak.
     
  • A light cigaretta kevésbé ártalmas.
    A "light" cigaretta végeredményben még veszélyesebb is, mint a normál nikotintartalmú cigaretta. Az ilyet szívók ugyanis azt hiszik, hogy ezekkel kevesebb káros anyag jut a szervezetükbe. Tanulmányok ezzel szemben azt mutatták ki, hogy ha valaki light cigarettát szív, akkor azt mélyebben szívja le, hogy több nikotinhoz jusson. Ráadásul gyakrabban gyújtanak rá és kevésbé hajlanak a leszokásra az ilyen terméket használók, mivel úgy gondolják, hogy ez a cigaretta nem annyira káros. Ez azonban nem igaz. A light cigaretták előállításához számos olyan adalékanyagot használnak, amely igen veszélyes. Köztük van az arzén-monoxid, az aceton, a naftil-metiléter, ami molyirtószerként is használatos, illetve a hidrogén-cianid, ami a náci haláltáborok gázkamráinak egyik méreganyaga volt.
  • Ha abbahagyom a dohányzást, elhízom.
    A dohányosok átlagos testsúlya valóban alacsonyabb, mint az azonos korú és nemű nemdohányosoké, illetve a dohányzás abbahagyása rendszerint testsúlygyarapodással jár. Ez sok dohányost - főleg nőt - tart vissza attól, hogy abbahagyja a cigarettázást.
    A dohányzásról való leszokást követő hízásnak többféle oka van. A cigaretta valóban étvágycsökkentő hatású. Nikotin hiányában megnő az étvágy, ráadásul a kéznek és a szájnak hiányzik a cigarettázással járó inger, az "elfoglaltság" - ezt cukorkaszopogatással, nassolással pótolják. A nikotinnak anyagcsere-fokozó hatása van. Ha a szervezetbe nem kerül nikotin, ugyanabból a táplálékmennyiségből kevesebbet "éget el", és többet raktároz el zsírként a szervezet. Az anyagcserének ez a lassulása csupán 2-3 kg testsúlygyarapodást szokott okozni, ami sok, kórosan lesoványodott dohányosnak még előnyös is. Szakemberek szerint a dohányzásról leszokás idején tudatosan el kell kerülni a felesleges nassolást, így lehet védekezni a hízás ellen.

(Forrás:hazipatika.com)

Szólj hozzá!

Címkék: hitek/tevhitek

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr781233770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása