HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Elektromos pipa a leszokásért

2009.12.18. 12:56 zoldpont

Hazánkban is évek óta megvásárolható a dohányosok számára egy elég érdekes újdonság: az elektromos cigaretta. Ezek a kis „virtuális” szálak nagyon sok pozitív tulajdonsággal bírnak a forgalmazók és a gyártók szerint is, de bizonyos fajtájú patronjaik így is tartalmaznak azért nikotint, hogy mégse kelljen teljesen lemondani a dohányzás ősi „kellékeiről”. A hirdetésekből az is kiderül, hogy ezekkel az elektromos „kütyükkel” akár felére csökkenthető egy doboznyi élvezet ára, és a következő előnyökkel is jár: nincsenek káros hatásai, sem kellemetlen szagok, továbbá a dohányos számára azonos élményt nyújt, mint a hagyományos cigaretta. Ezen termékek piacán azonban megjelent az elektromos pipa is. Nézzük meg, mi is ez valójában.

 

Akármennyire is hangzatosak a reklámok egyik vagy másik ilyen nemű terméknél, azért egyet szögezzünk le: a nikotin is káros az egészségre. S hogy miért is fontos ez az elektromos pipánál is? A termék működési elvét megvizsgálva megkapjuk a választ: az elektromos cigaretták csakúgy mint az elektromos pipák, különböző patronokkal működnek, és természetesen akkumulátorokkal. A patronok vízgőz alapon működnek, tehát nem káros anyagoktól hemzsegő füstöt kap az ember, hanem ártalmatlan vízgőzt. Azonban, hogy a leszokást fokozatosan tudják a dohányzók megtenni, a patronok különböző nikotin tartalommal kerülnek a boltokba. Ez alapján vannak gyengébb, azaz kevés nikotint tartalmazó patronok, valamint erősebb, azaz igen sok nikotint tartalmazóak is. Tehát a leszokás korai fázisában a szervezet még hozzá fog jutni a nikotinhoz ilyen eszközökkel is. Azonban ha a kísérletező folyamatosan gyengébb patronokkal próbálkozik, a test tulajdonképpen észrevétlenül kevesebb nikotinhoz fog jutni, vagyis csökken a károsodás veszélye is. A jó hír talán a következő is lehet a pozitív mellékhatásokon túl: ha idáig eljut az ember, kapható teljesen nikotin mentes patron is, azaz türelemmel, akaraterővel és kitartással elérhető a teljes leszokás is. Ez pedig annyit jelent, hogy a nikotint nem tartalmazó patront is el lehet felejteni egy idő után, csakúgy, mint az egész szerkezetet. Szerencsére egyik – másik honlap a reklámok mellett azért azt is feltünteti: a termék nem jelent garanciát a leszokásra, hiszen a sikerhez a dohányos akarata is kell. S hogy milyen pozitív változásokat okozhat ha az akarat cselekvéssel is párosul? A teljesség igénye nélkül íme néhány dolog, amiért érdemes megpróbálni leszokni, akár ezzel az eszközzel, akár más módszerrel:

    • pár hét alatt teljesen megszűnhet a jól ismert köhögés

    • a szervezet ugyan még nem tisztul ki teljesen, de rövid időn belül érezhetően nő a tüdőkapacitás

    • fulladás sem lép fel

    • újra érezhetőek és megkülönböztethetőek lesznek majd a szagok, illatok

  Egyes termékeket egyébként hivatalosan is besoroltak azon termékek közé, melyek alkalmasak a dohányzásról leszokni vágyók részére ahhoz, hogy minden nehézség nélkül megválhassanak a dohányzástól. Az interneten böngészve ráadásul – mint oly sok más termék esetében itt is – óriási választékot találhatunk.  

A leszokást segítő eszközök kelléktára tehát bővült, és valószínűleg fog is még bővülni a jövőben. A káros mellékhatásokkal tulajdonképpen már mindenki egyértelműen tisztában van, tehát ezzel sincs gond. A visszatartó erő továbbra is az akarat lehet. Ám világosan látszik a sok pozitív változást említve, hogy leszokni, elhagyni a „bagót” érdemes és kell is. Egy élhetőbb és egészségesebb életet bárki el tud érni a kínálkozó lehetőségek felé fordulva. Azonban mint azt kiemeltük már, a szükséges akaraterőt, kitartást, vagyis a kellő motivációt sem ez, sem semmilyen másik eszköz nem hordozza magában. Ezeket minden dohányzónak magának kell megtalálnia magában, vagy kellő erőt merítve elindulni a hozzátartozókkal, barátokkal a „nagy munkához”. Merjen hát mindenki tenni a jóért, és merjen mindenki akarni egy igazi lehetőséget.

 

Aki többre is kíváncsi az elektromos cigarettákkal és elektromos pipákkal kapcsolatban, az a keresőket használva sok információhoz hozzájuthat!

 

A képek innen, és innen származnak.

Szólj hozzá!

Címkék: dohányzás leszokás elektromos cigi elektromos pipa

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr871606575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása