Múlt heti bejegyzésünkben arról számoltunk be, hogy milyen hatása van a dohányzásnak a szervezetünkben található vitaminokra.
Mai cikkünkben e témával kapcsolatban mutatunk be egy kísérletet:
A Kansasi Állami Egyetem egyik táplálkozáskutatója érdekes kapcsolatot fedezett fel a dohányosoknál gyakori tüdőtágulat és az A-vitamin szegény étrend között, amely mérföldkövet jelenthet a dohányzás okozta légúti betegségek kialakulásának megelőzésében.
A Kansasi Egyetem egy neves kutatója, R. Baybutt patkányokon végzett kísérletei alapján megállapította, hogy az A-vitaminban szegény étrend tüdőtágulatot okoz. Ez a dohányosok körében az egyik legelterjedtebb, legnehezebben gyógyítható betegség
A tüdő hörgői a füst hatására károsodnak, így a levegő a hörgőcskék mögé, a kötőszövetekbe is behatol. A sérült terület megnagyobbodik, a tüdő kapacitása csökken.
A kutató dohányfüstöt lélegeztetett be patkányaival és megfigyelte, hogy szervezetükben rövid időn belül A-vitamin-hiány alakult ki. Ezeknél az állatoknál nagyobb számban fordult elő tüdőtágulat, mint a normál étrenden élő társaiknál.
A vitaminhiány létrejöttéért a cigarettákban található anyagot, a súlyosan rákkeltő benzpirént teszik felelőssé.
R. Baybutt megfigyelései alapján a tüdőtágulat kialakulásának legfőbb okozója az A-vitamin hiány. Elméletét alátámasztandó a patkányok egy másik csoportját gazdag A-vitamin tartalmú étrenden és dohányfüstön tartotta, majd kivizsgálta őket. Az eredmény a kutató korábbi feltételezését igazolta, hiszen ezen kísérleti állatoknál csak igen csekély számmal fordult elő tüdőtágulat.
Forrás: www.365plusz.hu