HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Káros lehet a nemdohányzás is?

2011.07.15. 11:45 zoldpont

  Mai cikkünk témája a nemdohányzóknak nyújt egy kis segítséget egy sokszor felmerülő probléma kezelésében. 

A szó, hogy "cigiszünet" mindenki számára ismerős, ám a hozzá való viszonyulásunk annak függvényében változik, hogy dohányzunk vagy sem. 

A következőkben körüljárjuk a témát és megoldást nyújtunk arra az esetre amikor perifériára szorulhatunk csupán azért, mert nem dohányzunk.

Szokványos látvány a munkahely előtt, illetve a dohányzásra kijelölt helyen füstölgő munkatársak látványa. A kérdés, hogy csatlakozzunk-e, avagy ne, ha hívnak minket is? Abban az esetben, ha szeretjük a cigit, semmi akadálya nincs annak, hogy a szünetet a kijelölt helyen töltsük a többiekkel, viszont már nagyobb problémával nézünk szembe, ha nem cigarettázunk és nem is szeretnénk füstös szagú ruhában tölteni az egész napot. Mindemellett mérlegelni kell, hogy mi mindenről maradhatunk le, milyen információk kerülhetnek el bennünket, ha nem társulunk hozzájuk. Nem csupán magánjellegű dolgokról esik szó odakint, hanem a munkával kapcsolatos tervekről is. Gyakori eset, mire visszajönnek a többiek egy-egy kis szívásnyi szünetről, már megbeszélték, hogyan osszák fel egymás között a feladatokat, esetleg ki cserél műszakot kivel, és ki segít a másiknak meghozni a döntéseket. Ilyenkor csak bánni lehet, hogy miért is nem tartottunk velük.


A cigizés a szabadság szimbóluma, sokan nem is akarnak lemondani róla, annak ellenére sem, hogy káros hatású. A csoportban dohányzás pedig növeli a csoport tagjainak összetartozását. Aki kimarad valamilyen ok miatt ebből a csoportból, megeshet, hogy a perifériára szorul, hisz az összekovácsoló programban nem vesz részt. A csoportba tartozás előnyeiről le kell ekkor mondania, elviselni, hogy az információk egy része csak később jut el hozzá. A dohányzó csoport a dohányzásra való felkérés visszautasítását megélheti úgy is, hogy magukat a személyeket utasítja vissza a felkért.
Legtöbben azt a megoldást választjuk, nem érdekes, mennyire is utáljuk a cigifüstöt, inkább velük tartunk, csak ne érezzük magunkat kirekesztve, ezzel pedig erősítjük a csoporthoz való tartozásunkat. Így kialakítunk egy pozitív képet önmagunkról, hiszen mindenkinek fontos, hogy be tudjon illeszkedni a munkahelyi kollektívába. Tudnunk kell azt is, hogy az emberek általában sokkal segítőkészebbek azokkal szemben akik osztoznak szokásaikban, melyekhez közös pozitív élmények is tartoznak.
Azt a megoldást senkinek nem tanácsoljuk, hogy a munkatársak miatt szokjon rá a dohányzásra, hiszen a főnökök általában előnyben részesítik a nemdohányzó munkaerőt, hiszen ők akár naponta egy órával is több

 

Mi a helyzet akkor, ha elveinkhez ragaszkodva, mégsem kívánunk élni a cigizés nyújtotta lehetőséggel? 
Gondolhatnánk, hogy akkor mindennek vége, fal került közénk és a cigizős munkatársak közé, de ennek nem feltétlenül kell így lennie. Az identitásunk megőrzésével együtt nem leszünk arra ítélve, hogy kimaradjunk mindenből, nem kell irigykedve egymagunkban ücsörögni az irodában. Egy kis leleményességgel találjuk fel magunkat, keressünk más tevékenységet, amelyek egy-egy cigiszünetet pótolhatnak. 
Például készítsünk teát nekik. Egy felpörgetős feketetea éppen olyan ütős lehet, mint egy kávé, emellett egy cigiszünetet is érdemes feláldozni érte. 
Vagy vigyünk süteményt, saját készítésű a legjobb, hisz akkor a munkatársak értékelni fogják az erőfeszítésünket. 
A csoki mindig jó megoldás! Biztos, hogy a kolléganők és a kollégák nagy része édesszájú, és a csokoládé íze után nem is fognak vágyakozni a füstös ízre. 
Tartsunk gyümölcsnapot! A legfrissebb, éppen aktuális gyümölcs felcikkezve vagy darabokban kínálva igen étvágygerjesztő lehet, és a cigaretta által kivont vitaminokat is pótolja. 
Ha kicsit is ismerjük a társakat, tudjuk, mi érdekli őket, akkor egy-egy érdekes magazinnal, könyvvel el lehet csábítani pár kollégát. 
Ami az újdonság erejével hat, azért könnyen feladható egy cigizés, hisz ugyanúgy felpörgethet az érdekes téma, mint a tömény nikotinrúd.

 

Minden cigiszünetet ugyan nem tudunk ezekkel a trükkökkel kiváltani, mégis kedvelni fognak érte minket a munkatársak. Ha rendszeressé tesszük ezeket az apró fortélyokat, minden napra kitalálunk valami kellemes cigipótlót, akkor nem csupán kedvelni fognak minket, hanem a maradék cigiszünetben is arról beszélhetnek, mennyire finom volt az új teakeverék, vagy mennyire lágyra sikeredett az aznapi nasi. Tehát az ilyen gesztusok segítenek a csapat tagjának maradni, ha mi magunk nem is járunk le cigizni. Így is elfogadnak minket, nem kell feltétlenül rászoknunk a füstölgésre.

 

Forrás: www.donna.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: tipp dohányzás szünet

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr363069610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása