HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

"Ne gyújts rá" Nap

2012.11.15. 12:33 zoldpont

Minden év novemberének harmadik csütörtöke nemzetközi szinten dohányfüstmentes nap. A mozgalom az Egyesült Államokból indult útjára azzal a céllal, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.


Városunkban 2009 óta működik a "Zöld Pont" program, melynek keretén belül a város közterületein Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének javaslatára táblákat helyeztek el és dohányzásmentes övezeteket, úgynevezett zöld pontokat jelöltek ki.

zp_tabla_1.jpg

A város megbízásából, a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület koordinálásával egy kampány indult el a zoldpont.blog.hu oldalon, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Az egyesület segítséget nyújt a leszokni vágyóknak egyéni vagy csoportos konzultáció formájában.

Ha letennéd, ha eleged van a cigiből, ha túl erős a függőséged, ha többször megpróbáltad már, de mindig visszaszoktál, ha túl drága a cigi és nem bírod már anyagilag, ha félsz az egészségügyi következményektől, vagy már van is panaszod, ha ELÉG VOLT, gyere el, mi segítünk!

cigis_szóró.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: leszokás tábla dohányfüstmentes világnap zöld pont

Kész vagy rá? Segítünk a leszokásban. Ingyen!

2012.09.14. 13:57 zoldpont

Kedves Érdeklődő!

Letennéd ? Eleged van a cigiből? Túl erős a függőséged? Többször megpróbáltad már, de mindig visszaszoktál? Túl drága a cigi, nem bírod már anyagilag? Félsz az egészségügyi következményektől, vagy már van is panaszod? ELÉG VOLT? Gyere el, mi segítünk!

Tapasztalataink szerint a gyógyszeres, e-cigis, biorezonanciás, tapaszos megoldások működnek ugyan, de a megfelelő lelki támogatottság, tudatosság nélkül a leszokás bizonytalan vagy legalábbis sok esetben nem egy életre szól.

Egyesületünk képzett szakemberek segítségével kidolgozott egy 8 alkalmas programot, ahol a hasonló célokért küzdő csoporttagokkal együtt foglalkozhatsz a függőséget fenntartó rizikós élethelyzetek feltérképezésével azok helyes kezelésével, a motivációd megtartásával illetve a dohányzás okozta károk enyhítésével.

Természetesen ha nem szeretnél a csoportban részt venni, egyéni konzultációs lehetőséget is biztosítunk!

Gyere el, hogy a leszokásod örökre szóljon!

cigis_szóró.jpg

Jelentkezni, időpontot egyeztetni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Mi-Értünk KontaktPont Orosháza,

Orosháza Október 6. utca 33-35.

Telefon: +36 70 415-6607

e-mail: oroshaza@mi-ertunk.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészség cigi leszokás

Vízipipa vagy dohányzás?

2012.06.05. 11:56 zoldpont

Mai bejegyzésünkben a dohányfogyasztás egy egészségesnek hitt formájáról, a vízipipázásról nyújtunk információt az érdeklődőknek és a fogyasztóknak, mert fontosnak tartjuk, hogy pontosabb képet nyújtsunk erről a rohamosan terjedő veszélyes divatról.

A vízipipázásnál használt dohány mennyisége lényegesen meghaladja az egy szál cigarettában lévő dohány mennyiségét. Egy vízipipázás általában 30-60 percen át tart. Egyetlen 45 perces vízipipázás során egy személy átlagosan percenként kétszer, összesen mintegy 100 alkalommal szív bele a vízipipába, egy szippantás pedig kb. 3 másodpercig tart. A vízipipázás általában csoportos tevékenység, gyakran kávéházakban, szórakozóhelyeken vagy csoportos összejöveteleken élnek vele a fiatalok, de egyre gyakoribb, hogy ki-ki otthonába is beszerez egy vízipipát, és használja is azt.

A vízipipázással kapcsolatos leggyakoribb tévhit az, hogy a vízipipázás egyáltalán nem vagy sokkal kevésbé veszélyes, mint a cigarettázás. Azt gondolják, hogy a vízipipában lévő folyadék kiszűri az ártalmas anyagokat, lehűti a füstöt, és az így megszűrt hideg füst teljesen ártalmatlan.

Tévhit, hogy a vízipipában lévő víz kiszűri a nikotint.
Az Egyesült Államokban a vízipipázáshoz leggyakrabban használt dohányok nikotintartalma (2-4%) általában magasabb volt, mint a cigaretták nikotintartalma (1-3%).

 

Mérések bizonyítják, hogy egyetlen 45 perces vízipipázás hatására a vér nikotintartalma a 60-szorosára nő, a nikotin bomlásterméke, a kotinin is ugyanilyen nagy mennyiségben mutatható ki a vérben a vízipipázás után. A nyálban kimutatható nikotin és kotinin tartalom még ennél is nagyobb mértékben emelkedik: a nikotintartalom a 600-szorosára, a kotininé pedig mintegy 300-szorosára nő egyetlen vízipipázás során.

A kutatók szerint napi 2 vízipipázás során annyi kotinin ürül a vizelettel a szervezetből, amennyi napi 2 doboz cigaretta elszívása során belélegzett nikotinnak felel meg. Mérések bizonyítják tehát, hogy a vízipipázás során nagy mennyiségű nikotin kerülhet a szervezetbe, a nikotinról pedig tudjuk, hogy használata addikcióhoz, hozzászokáshoz vezethet.

Természetesen, a havi egyszeri vízipipázás ugyanúgy nem valószínű, hogy nikotinfüggőség kialakulásához fog vezetni, mint ahogy a havi 1-2 szál cigarettát elszívó embert sem tekintjük függő dohányosnak. A felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a vízipipát kipróbáló fiatalok közül 8-szor többen válnak dohányossá, mint azok közül, akik sohasem próbálták ki a vízipipát.

A kezdő vízipipázók több mint 90%-a gondolja úgy, hogy a cigaretta sokkal inkább okoz hozzászokást, nikotinfüggőséget. Ezzel szemben a Nílus deltavidékén élő falusi egyiptomiak körében végzett felmérés azt mutatta, hogy a vízipipázó, a cigarettázó és a minkét dohányzási formának hódolók egyformán nagy arányban – mintegy 90%-ban – szerettek volna leszokni a dohányzásukról.

A füstök egyik legjellegzetesebb összetevője a szénmonoxid. Minél tökéletlenebb az égési folyamat, annál több szénmonoxid keletkezik. A vízipipa belélegzett füstjében akár 3-szor annyi szénmonoxid is lehet, mint a cigarettafüstben.

Egy vízipipázás során belélegzett füstben kb. 50-szer több a rákkeltő policiklikus aromás vegyületek mennyisége, mint amennyi egyetlen cigaretta füstével szív magába a dohányos.

A vízipipázás azonban nem csak a cigarettafüstben megszokott és köztudottan káros anyagok (nikotin, szénmonoxid, kátrány stb.) miatt veszélyes. A közösségi szertartás, a közös eszközök (ugyanaz a vízipipa, közös csutorák) használata különböző fertőző betegségek terjedését segítheti elő. Ezek közül kiemelendő a nyombélfekély kórokozójának számító Helicobacter pylori, a hepatitis C, a herpesz vírusa, különböző légúti vírusok vagy a HIV (az AIDS vírusa) által okozott betegségek.

A vízipipázás további veszélyét jelenti, hogy a füstöt beszívó személy nem mindig tudja, hogy minek a füstjét vagy gőzét szívja el. Gyakran előfordul, hogy kábító hatású szert raknak a dohányra, vagy a folyadékba. Folyadékként a fiatalok nem mindig vizet használnak egyes vízipipázók: alkohollal, illetve egyéb bódító hatású folyadékkal is gyakran próbálkoznak, amelyek belélegezve a légutak hatalmas felületén keresztül pillanatok alatt felszívódnak, és súlyos mérgezésekhez vezethetnek.

 

A rendelkezésünkre álló adatok arra elegendőek, hogy bizonyítsák: a vízipipázó személyek ki vannak téve ugyanazoknak a káros hatásoknak, mint a hagyományos dohányosok (cigaretta, pipa, szivar), ráadásul a cigarettázásnál nem alkalmazott különböző adalékok, illetve a közös eszközhasználat veszélyeivel is számolnunk kell.

 

Forrás: www.tudobeteg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: tévhit vízipipa

Egy hely ahol dohányozhatsz: "Lakáskocsmák"

2012.04.27. 12:48 zoldpont

A nemdohányzók védelme érdekében január elsején életbe lépett törvény arra sarkallta a dohányosokat, hogy kibúvót találjanak a "zárt közforgalmú intézményben való dohányzás" tilalma alól. Ennek köszönhetően egyre több úgynevezett "Lakáskocsmát" nyitottak meg a fővárosban, de az ország egyéb településein is megoldásnak látják az ilyen hely "üzemeltetését".

Mai bejegyzésükben egy ferencvárosi lakáskocsma működésébe pillanthatunk be - az index.hu segítségével-, mert ez az a hely ahol lehet dohányozni.

A magát közösségi dohányzóklubnak nevező Skanzen Clubban a dohányzási szabályok szigorítása után is bárki nyugodtan rágyújthat egy korsó sör mellett.

Közvetlenül az utcáról nyíló helyiségbe belépve senki nem gondolja, hogy egy lakásba toppant. Az alig harminc négyzetméteres lakás előtt biciklitároló, az ajtón „Free cigi” felirat, alatta pedig egy szöveg: hétfőtől szombatig 17 órától látogatható. Odabent egy pianínó, régi, tömör fából készült pult, asztalok székekkel, a falak mellett pedig 10-15 bárszék: mind üresen sorakozik. Péntek délután fél hét magasságában egyetlen vendég sincs még.

„Jártatok már nálunk? Tudjátok, hogy hogyan mennek itt a dolgok?” Ezzel a kérdéssel üdvözli valamennyi utcáról bejövőt a lakás „házigazdája”. Majd miután azt mondjuk, szeretnék sörözni és közben dohányozni, azt válaszolja, itt nyugodtan lehet, mert egy magánlakásban vagyunk. A helyet még az 50-es években szükséglakásnak minősítették, és a mai napig lakásként van nyilvántartva, azaz itt senkit sem büntetnek meg egy elszívott cigarettáért.

A házigazda szigorúan csak ebben a minőségében van jelen. Nem csapolja le helyettünk a sört, azt mindenkinek magának kell elvégeznie a pulton kifelé fordított csapokon. „Ez így van kitalálva” – mondja, mert ha ő végezné, az már szolgáltatásnak minősülne, a hely közforgalmú hellyé válna, és érvényes lenne rá a nemdohányzók védelméről szóló törvény.

Ottjártunkkor négyféle magyar kézműves sör: narancsos-gyömbéres, keserű méz, szilvás és fekete sör volt csapra verve (decijük 100-200 forintért). Ezen kívül üveges ír vörös sör (650 forintért), meg néhány rövidital jelentette a választékot. Aki a sör mellé ételt is akar, az vagy hoz magával, vagy rendel a közeli éttermektől, pizzériáktól. Teát is lehet kérni, amiért a becsületkasszába annyit dob be az ember, amennyit nem szégyell.

A lakáskocsmában azonban nem történik adás-vétel, azaz nem forgalmaznak semmit. Alkohol azért van, mert a húsz literes hordókat és a tálcányi sört már valaki korábban megrendelte és kifizette, így az ő költségébe beszállva lehet fogyasztani. A fémdobozba bedobunk egy kétszázast két deci narancsos-gyömbéres sörért, csapolunk, leülünk és büntetlenül dohányozhatunk.

A hely nyolc óra után kezdett megtelni élettel. Egy huszonéves lánytól afelől kérdezősködünk, miért jár ide, érződött rajta, hogy kínosan ügyel arra, ki ne ejtse a kocsma szót. „Hát ez egy lakás, és itt ugye szabadon lehet cigizni”. Egy négyfős társaság viszont nem is a szabad füstölgés miatt ült be kártyázni, hanem a megfizethető áron kínált különleges sörök miatt.

A házigazda szerint változó, hogy mennyien vannak. Előfordult már, hogy moccanni se lehetett, annyi ember zsúfolódott be, péntek kora este viszont a rossz időnek tudja be, hogy kevesebben vannak.

A Skanzen Club február elejei létrehozása előtt a lakás kávézóként működött. A ZACC (Zöld Autonóm Civil Centrum Egyesület) teljes mértékben becsületkasszás elven működött: fogyasztása után mindenki annyit fizetett, amennyit gondolt. A kávézót végül a folyamatosan emelkedő fenntartási költségek miatt nem tudták működtetni, ezért tavaly év végén bezárták mondja Tóth Imre, a lakás egyik tulajdonosa.

A lakáskocsmát most egy 20-25 fős baráti társaság tartja fent. Tóth azzal érvel, hogy nemcsak teljesen jogszerű, amit csinálnak, de a dohányzásellenes törvény szellemének is megfelel a közösségi dohányzóklubjuk, mert szerinte a jogszabály azt mondja ki, hogy a közforgalmú helyekről a magánterekbe szorítsák vissza a dohányosokat. De az ÁNTSZ mindenképpen be akarja bizonyítani, hogy a Skanzenben szolgáltatást nyújtanak, ezért jogszerűtlenül működnek. Pedig ők nem csinálnak mást, mint egy lakásban összeülnek a barátokkal, ismerősökkel, sört isznak és dohányoznak, és az ismeretlen embereket sem zavarják el. Nem titkolja, hogy ez egy üzleti vállalkozás, de az ingatlan után most sincs semmilyen nyereségük. Csak abból a futárcégből, amelyet azért hozott létre, hogy a főleg vidéken működő, 8-10 sörfőzdétől ezen keresztül szállíthassák a megrendelt sört a klubjukba.

 

A büntetés lehetősége

Az ÁNTSZ ellenőrei célzottan nem kereshetnek fel ilyen magánlakásokat. Hogy pontosan hány lakáskocsma működik ma Magyarországon, nem tudni, de a legnagyobb visszhangot kétségtelenül a Skanzen kapta.

Az ÁNTSZ még nem, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már járt náluk. 12 üveg, szilveszterről maradt számla nélküli pezsgő miatt megbüntették őket. Minden másról volt számlájuk, így egyéb szabálytalanságot nem találtak a NAV-osok.

Az ÁNTSZ viszont elszomorítónak nevezte, hogy "egyesek a szabályok kijátszására törekednek". A tisztifőorvosi hivatalnál megkeresésünkre azt mondták, a lakáskocsmák sem kerülhetik ki a szabályozást, hiszen ha valaki a saját lakásába idegeneket beenged, világítást, fűtést biztosít, takarítja a helyet, az szolgáltatásnak, a helyiség pedig közforgalmú intézménynek minősül. A hivatalhoz azonban eddig még nem érkezett bejelentés egyetlen lakáskocsmával kapcsolatban sem, de mint azt közölték, mivel a dohányzási szabályok betartásával kapcsolatos ellenőrzések összesítése folyamatos, nem zárják ki, hogy a későbbiekben fény derülhet ilyen problémára.

Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az eddig ellenőrzések eredményeit ismertetve sajtótájékoztatón elmondta, nem tartja reálisnak, hogy működhessenek lakáskocsmák. Így ha ilyenekről bejelentést kapnak, a közegészségügy érdekében ezeket a helyeket is ellenőrzik, és ha bebizonyosodik, hogy megsértették a jogszabályt, 2,5 millió forintos büntetés is kiszabható rájuk.

 

Forrás: www.index.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: dohányzás szabad lakáskocsma

Búcsú a dohányfüsttől

2012.04.06. 10:14 zoldpont

Április elsején lejárt a türelmi idő. Vasárnaptól már kiszabhatják az első bírságokat azért, mert nem tartják, vagy tartatják be a nyilvános helyekre vonatkozó januártól életbe lépett szigorú dohányzási tilalmat. 

Az üggyel kapcsolatban Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos elmondta: január elején még viszonylag nagy volt a dohányzási tilalommal szembeni ellenállás. Az idő múlásával viszont nemcsak a vendéglátóhelyek nemdohányzó vendégei, hanem az ott dolgozók, sőt az aktív dohányosok is egyre többen üdvözölték, hogy a zárt térből kikerült a dohányzás.
A türelmi időszak alatt mostanáig több mint 13 ezer ellenőrzést végeztek. Körülbelül 800 volt azon egységek száma, ahol azt tapasztalták, hogy nem vagy nem megfelelően tartják be a jogszabályokat. Ezeknek viszont csak a töredéke volt olyan egység, ahol a türelmi időre hivatkozva hagyták figyelmen kívül az új szabályozást. A szigorúbb szabályozással szembeni ellenállást többnyire vendéglátó- és szórakozóhelyeken tapasztalták.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.
   
Nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűntek a vasúti dohányzókocsik. Dohányzóhely csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely.
   
Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára, biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

Vasárnaptól - a három hónapos türelmi idő lejártával - szabályszegés esetén magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak a népegészségügyi szakigazgatási szervek.

 

Forrás: www.beol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: dohányzás büntetés tilalom

süti beállítások módosítása