HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Leszokás = elhízás?

2011.04.22. 15:53 zoldpont

A válasz kétesélyes. Azt azonban tudnunk kell, hogy a leszokást nem törvényszerűen követi az elhízás, amennyiben odafigyelünk rá. Mai bejegyzésünkben magyarázatot adunk arra, hogy miért nem jó kifogás a "Meg fogok hízni" válasz, ha a káros szenvedéllyel való felhagyásról van szó.

Sajnos igaz az, hogy dohányosoknál a leszokást elhízás követi, ezt a furcsa "törvényszerűséget" azonban elkerülhetjük, ha tudatosan teszünk ellene.

Mire figyeljünk?

Az elhízás elsődleges oka természetesen pszichés, hiszen a dohányos ember hozzá van szokva, hogy sokkal gyakrabban emeli a kezét a szája felé, mint egy nem dohányzó. Ezt a mozdulatot próbálja meg a dohányzásról való leszokás közben az ember helyettesíteni, így ha nem a cigarettát emeli a szájához, akkor kénytelen valamilyen étellel tenni ezt. Amennyiben erős dohányos volt, napi 20-30 szállal, akkor lehetetlen ennyi étkezést beiktatni, így marad a rágcsálni való és az édesség. Így az elhízás nem is olyan érthetetlen. Ezt könnyebb elkerülni, ha távol tartjuk magunkat az édességtől vagy rágógumival helyettesítjük a nassolásokat. Ez sem jelent persze állandó megoldást, ezért jobb, ha tudatosan megvonjuk magunktól az édességet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második ok is könnyen érthető, emellett pedig könnyen elkerülhető: A dohányzás során különböző anyagok jutnak a szervezetbe, amihez a szervezet erőteljesen hozzászokott.  Függetlenül attól, hogy ezek az anyagok károsak-e vagy nem, a lényeg, hogy ezektől az anyagoktól megvonjuk a szervezetünket, melyet a test továbbra is követel. Ezt a bevitelt próbáljuk élelmiszer bevitellel helyettesíteni, így sokkal több táplálékot veszünk magunkhoz, mint amikor még dohányoztunk.

Étkezéskor kissé „lenyugszik” a szervezet, mert hozzájutott valamilyen tápanyaghoz. Ez a lenyugvás igen rövid ideig tart, ami után újabb késztetést érzünk a tápanyag bevitelre. A megnövekedett kalória mennyiség a legtöbb esetben elhízáshoz vezet. Ezt a problémát úgy orvosolhatjuk a legkönnyebben, ha megnöveljük a folyadék  bevitelét, lehetőleg olyan folyadék legyen, ami lúgosít. Ez valamelyest csökkenti a szervezet „lázadását” arra az időre, míg az ellenanyag termelés minimálisra csökken.

A harmadik "veszélyforrást" is valószínűleg mindenki jól ismeri. A dohányosok az étkezést gyakran helyettesítik cigarettával, és nikotinnal próbálják elnyomni az éhségérzetet. A leszokás után viszont nincs ami ezt elnyomja, ezért növekszik meg a felvett táplálék mennyisége. Amikor a cigaretta, mint éhség-elnyomó eszköz, már nem létezik, akkor kénytelenek táplálékot bevinni a szervezetbe. Ez sokkal egészségesebb, mint nikotinnal elterelni a szervezet figyelmét az éhségről. Ebben az esetben nem elhízásról beszélünk, inkább az optimális állapot visszaállításáról.

Végül megemlítünk még egy veszélyeztető faktort, a feszültség levezetést. A dohányosok közül sokan tulajdonítják a cigarettának ezt a tulajdonságot, melynek oka lehet a rutin megnyugtató ereje, vagy a szervezet nikotin függősége. A dohányzásról való leszokás alapvetően feszültséggel jár, hiszen megvonunk valamit magunktól, amit eddig fontosnak tartottunk. Ezt a leszokás után természetes, hogy helyettesíteni szeretnénk valamivel, valószínűleg evéssel, vagy valamilyen tápanyag bevitellel. Sokaknak segített azonban a kimerítő testedzés, melynek feszültség levezetése igen nagy hatékonyságú.

Címünkben feltett kérdésünkre a cikk végére érve megkapjuk a választ. Nem kell, hogy a dohányzásról való leszokás elhízáshoz vezessen. A megoldás az, hogy odafigyelünk magunkra. És ha már nagy akarattal sikerült leszoknunk, ez a kis magunkra figyelés már igazán könnyen fog menni. Sok sikert!

 

Forrás: www.fogyokura.repeta.hu, www.fogyokura.org

Szólj hozzá!

Címkék: elhízás cigi leszokás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr382847785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása