HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzas (1) dohányzás (42) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Jó-jó, de mi van a vízipipával?

2009.10.16. 10:21 zoldpont

Azon gondolkoztam, hogy ha most lennék 16 éves tuti vízipipáznék vagy legalábbis vízipipával könnyebben rászoknék a dohányzásra még akkor is ha egyébként eszem ágában sem lenne bagózni...A fiatalok körében nagyon népszerű jelenségről beszélünk.
De miért is?
Mert trendi, illatos, egzotikus, közösségi élményt ad, és sokáig tart:)

+ van egy tévhit miszerint kevésbé káros mint a cigaretta.

Természetesen azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy ez a fajta használat alkalomhoz kötött tehát - szerencsére - nem feltétlenül vízipipáznak a fiatalok napi rendszerességgel. A 100-200-szoros füstmennyiség 1 óra alatt viszont elég ijesztően hangzik!

 Akkor most nézzünk utána, hogy mi a helyzet vízipipa-ügyben.

Az igazság az, hogy egyáltalán nem egészségesebb mint bármilyen más dohányzási forma
lásd ezt:

 

 

 

 

A WHO 2005-ös állásfoglalásában összefoglalt, a vízipipázással kapcsolatos vizsgálatok legfőbb tanulságai:

A vízipipával történő dohányzás súlyos egészségügyi ártalmakkal jár együtt.

  • A vízpipa használat a dohányzással szemben nem jelent biztonságos alternatívát.
  • Egy tipikus, 1 órás vízipipázás 100-200-szor annyi füst belélegzését jelenti, mint egyetlen cigaretta elszívása.

  • Annak ellenére, hogy a füst folyadékon halad keresztül, ugyanúgy megtartja számos toxikus tartalmát, beleértve a szénmonoxidot, különböző nehézfémeket és rákkeltő anyagokat.

  • A pipa meggyújtása során alkalmazott eszközök, pl. szénpor vagy faszén növelik az egészségügyi kockázatot, mivel ezek az eszközök is kibocsátanak toxikus anyagokat, pl. szénmonoxidot, különböző nehézfémeket és rákkeltő anyagokat.

  • Terhes nők és a magzat különösen veszélyeztetett mind aktívan mind passzívan belélegzett vízipipa füsttel szemben.

  • A vízipipázás során a passzív belélegzés azért veszélyes, mert a vízipipából jövő füst mellett a tüzelőanyag füstjét is belélegzi a nemdohányzó.

  • Jelenleg nincsen arra vonatkozóan bizonyíték, hogy lenne bármilyen eszköz vagy berendezés, amely a vízipipához kötődő dohányzást biztonságosabbá tenné.

  • A közös vízipipa használat megnöveli a kockázatát bizonyos szájon át történő fertőzések pl. TBC, hepatitisz elterjedésének.

  • Az ízesített dohányok miatt a fiatalok közül sokan inkább ezt választják a cigarettával szemben.


     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A bejegyzés forrásául a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet anyaga szolgált. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr91453705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eerix 2009.10.22. 15:36:19

Nem értek egyet ezzel a cikkel. Nagyon nem.
Nézzünk pár példát, miért is egészségesebb a vízipipa:

-Ha a cigaretta füstjét átfújjuk egy papírzsebkendőn keresztül, a zsebkendő sárga lesz, de ha ugyanezt megcsináljuk vízipipa füsttel, akkor a zsebkendő színe nem változik.
-A víz igenis megköti a káros anyagok nagy részét és kátrány sem kerül a tüdőbe pipázáskor, mivel a dohány és a szén egyáltalán nem tartalmaz kátrányt, és papír sem szükséges a pipázáshoz.
-Szénpor. Jah. Megnézem, ki az aki képes pipázni szénporral :D A faszén pedig csak addig füstöl, amíg be nem izzik ezután kizárólag csak hőt ad le. A grillhúst talán füstölni szokták? :)
-Mint már említettem, csak addig füstöl a szén, amíg be nem izzik, és ez idő alatt is a normális ember tudja, hogy el kell magunktól tartani a szenet.
-Van, mégpedig az aktív szént tartalmazó és egyéb füstszűrőkkel ellátott szipkák.
-Itt is a szipkákra térnék ki. Ha valaki nem biztos abban, hogy egészséges emberekkel pipázik, akkor mindenki kap saját műanyag szipkát és ezek egyetlen mozdulattal cserélhetők.
-Inkább legyenek jó illatúak, mint bűzölögjenek és sárga körmökkel, fogakkal mászkáljanak.

Az ilyen lejárató cikkek mind azért készülnek, hogy a cigaretta gyáraknak továbbra se essen a bevétele, valamint nehogy már a fiatalok(és az idősebbek is) le tudjanak ülni és egy nyugodt órát tudjanak beszélgetni, lazítani a barátaikkal hangulatos körülmények között.

zoldpont 2009.10.24. 11:12:12

kedves eerix!

a közösségi émény, az együttlét mindenképp pozitívum. számomra ennyi és nem több. a negatívumokat, tényeket(?) a WHO fogalmazta meg, mi pedig közzétettük+ egy szubjektív véleményt.
Az pedig ki van zárva, hogy a cigaretta gyáraknak akarnánk kedvezni ezzel a posttal:)
Vitatkozni pedig lehet, sőt érdemes.
Ajánlom figyelmedbe a többi postunkat, sztem egyik sem valami ellen szól ha jól megnézed:)
További szép napot Neked,
Zöldpont szerk.

brg84 2009.10.24. 15:43:12

Én egy pohár jó bor mellett is jól tudom érezni magam a barátaimmal. (Hangsúlyozom 1 pohár). Ennyi még talán egészséges is....
süti beállítások módosítása