HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzas (1) dohányzás (42) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Elkerülő: van (élet)út a dohányzás után is!

2010.04.06. 17:00 zoldpont

 A füstölgésről nehéz leszokni. Mindenki tudja aki már egy kicsit is a cigi "rabjának" érzi magát, vagy van ismerőse, aki valamiért képtelen letenni a bagót. Az sem véletlen, hogy sokan mondják az aktív dohányosok közül is jó tanácsként a "szüzeknek": "Ne is szokj rá soha!". Ám sokan mégis megteszik, utána pedig sokan szeretnének megszabadulni ettől a káros szenvedélytől. Ebben szeretnénk most némi segítséget nyújtani pár jó tanáccsal.

Ahhoz, hogy elindulj a leszokás rögös, ám hosszabb távon kifizetődő útján, tisztázzunk egy fogalmat az elején: mi is az a trigger? A trigger nem más, mint a kiváltó ok, a dohányzást előidéző tényező. Ez pedig bármi lehet és bármilyen lelkiállapottal párosulhat: ha idegesek vagyunk valami miatt, vagy éppen ellenkezőleg, valamitől nagyon is boldogok vagyunk, ugyanúgy ránk törhet a vágy, hogy most rögtön rá kell gyújtanunk. Nehéz tehát megfogni, de rögtön az első és az egyik legfontosabb lépés a leszokáshoz nem más, mint hogy megtanuld felismerni a saját triggereid. Sokan ismerhetnek és sok barátod lehet, de igazán csak te tudhatod, mikor és hogyan tör rád az égető érzés. A leszokásban nehezít a megszokás: berögzött mozdulatok, megszokott helyek stb. Pont ezért fontos felismerni a saját triggereid. De hogyan is kezdj hozzá a "feltérképezéshez"? Vezess naplót! Sokat segíthet ha lejegyzed a következőket minden elszívott szál után: melyik napszak van; 1 - től 5 - ig terjedő skálán értékeld, mennyire volt nagy a késztetésed; mit csináltál éppen akkor; hol vagy; kik vannak veled; hogyan érzed magad (boldog, dühös stb.). Ha eléggé pontosan tudod összeírni minden alkalommal ezeket az adatokat, a későbbiekben visszanézve felismerheted triggereid, ami már nagyon nagy lépés a leszokás felé.

 Ha már eddig eljutottál, valamivel könnyebb helyzetben vagy. Ám a "munka" másik komoly része ezután jön: hatástalanítanod kell a triggereid. Ennek pedig fontos lépcsője az, hogy változtassa a szokásaidon. A szakértők tanácsa alapján ha pl. kávé közben cigiztél sokat, azaz a kávé is egy kiváltó ok, meg kell tanulnod cigi nélkül kávéznod. Ha esetleg autban nyújtottál rá legtöbbször, akkor meg kell tanulnod cigizés nélkül kocsiba ülni először csak rövidebb távon, majd fokozatosan növelve ezt végleg elfelejteni a kocsiban való dohányzást. Ez mind arra fog szolgálni, hogy ugyan dohányzol még, de sikerül hatástalanítanod a triggereid nagy részét. Ha megszoktad, hogy minden csésze kávé mellett elszívsz 1 szál cigit, akkor előfordulhat, hogy más a kávé illata is nagy vágyat ébreszt benned. Amennyiben megtanulsz szépen fokozatosan cigi nélkül kávézni, könnyebben fogsz megválni a cigitől egy idő után.

A lehetőségek és a segítségek tehát továbbra is mindenkinek adva vannak, akik le akarnak szokni, egészségesebb életet kívánnak élni. Ám, mint már hangsúlyoztuk itt a blogon is régebben, semmilyen módszer nem váltja ki az akaratot. Egyértelmű hát, hogy bármibe is, és bárhogyan fogsz bele, akarnod kell, ha csak kicsit is a változást.

Erőt és egészséget hát mindenkinek!

 

Forrás: itt!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr31899324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása