HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Világkörkép a füst felett

2010.12.30. 17:15 zoldpont

Itt a blogon is írtunk már számos külföldi példáról, amivel mind az Európai, mind a világ más térségében élő társadalmainak dohányzási szokásait próbálják a hatóságok befolyásolni ( pl: Putyin tilalma, A bűvös 18 - as!?, Bajorország: vasszigor a cigi ellen, EU: új intézkedések a dohányzással kapcsolatban). Megannyi kormányzati intézkedés, a leszokásban segítséget nyújtó szolgáltatók, gyógyszercégek és non - profit szervezetek - egy közös célért: a dohányzás visszaszorításáért és egy egészségesebb, élhetőbb életért. A LifeNetwork munkatársai összegyűjtötték a nagyvilági példákat, amit mi is átnéztünk és most megosztunk veletek. Azokat a módszereket, amelyekkel a hatóságok az embereket a dohányzás abbahagyására ösztönzik. Elöljáróban rögtön egy negatívummal szolgálhatunk csak: miközben a világ leszokik a cigiről, Magyarországon nem változik a füsthelyzet jelentősen...

Hogy miért is fektetnek akkora hangsúlyt a világon egyre több helyen a dohányzás visszaszorítására? Erre (csak) az egyik magyarázat ez lehet: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 1 milliárd ember halálát okozza a dohányzás a XXI. században. Ha nem tudatosult kellőképpen ez az adat, akkor elég ha azt vesszük alapul, hogy a magyar népesség több mint 100 - szorosáról beszélünk...

Kanada és USA

A világon az egyik élen járó, és példával szolgáló nemzet az észak - amerikai, ugyanis egyre kiterjedtebb rendelkezésekkel próbálják leszoktatni az állampolgárokat a dohányzásról. Egyes városokban teljes mértékben tilos a beltéri dohányzás. Ezeken a helyeken zárt "dohányzószobák" kialakítását sem engedélyezték. Kanadában a füstmentes életmódnak már több éves komoly hagyományai vannak, s ennek értelmében bizonyos helyeken tilos dohányozni a taxikban, bowlingpályákon, iskolaudvarokon, parkokban és sportlétesítmények területén, vagy olyan gépkocsikban ahol gyermekek is utaznak. S ha ez még nem lenne elég, akkor külön törvények szabályozzák a dohánytermékek forgalmazását, melynek értelmében tilos interneten, vagy postai megrendelésen keresztül cigarettát árusítani. Ráadásul az üzletekben a cigarettás dobozokat nem szabad látható helyen tárolni sem...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Egyesült Államokban szintén többéves hagyománya van a dohányzás visszaszorításának. Richard Carmona, amerikai tiszti főorvos, 2006. júniusában úgy fogalmazott, hogy a passzív dohányzást kizárólag teljesen füstmentes épületekkel és terekkel lehet elérni. Így például New Yorkban 2003. márciusa óta tilos rágyújtani a vendéglátóhelyeken. Ez alól kivételt képeznek az úgynevezett "szivarklubok".

Európa

Európában is több fronton felvették a "harcot" a dohányzás visszaszorításáért. Az Unió például 2001. májusában eltörölte a "light" és "mild" feliratokat a cigis dobozokról. Mégpedig azért volt erre szükség, mert ezek azt a látszatot keltették, mintha az ilyen termékek kevésbé lennének ártalmasak az egészségre. Az Unió emellett figyelmeztető feliratokkal és egyes országokban különböző grafikai elemekkel - például rákos tüdőt ábrázoló fényképekkel - látja el a cigis dobozokat. Ráadásul a fiatalokkal kiemelten foglalkoznak: ennek legjobb példája a HELP kampány. A szervezet kampányfilmjeit mind az interneten, mind pedig a fiatalok körében népszerű zenei csatornákon (például Music Television) megtalálják a fiatalok.

Nem mindenki szereti a dohányfüstöt...
 

Írországban és az Egyesült Királyság egész területén (Anglia, Skócia, Wales és Észak - Írország) tilos a dohányzás a zárt közterületeken, beleértve a bárokat és az éttermeket is. Ezen kívül Olaszországban, Máltán, Svédországban, Lettországban, Finnországban, Szlovéniában, Franciaországban és Hollandiában is csak zárt és erre a célra elkülönített helyiségekben lehetséges a dohányzás - amennyiben az üzemeltetők vagy tulajdonosok hajlandóak és képesek ilyeneket kialakítani. Az Európai Unióhoz 2007 - ben csatlakozó Bulgária parlamentje idén fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2010. júniusától minden nyilvános helyen betiltják a dohányzást.

Ázsia

Bhután sem az enyhe körülményeiről híres ami a dohányzást illeti: a 2004 - ben hozott igen szigorú rendelkezések értelmében teljes mértékben tilos a dohányáruk forgalmazása és a nyilvános füstölgés. 2001 - ben nyolc ázsiai ország állapodott meg egymással a dohányreklámok betiltásának támogatásáról: Indonézia, Thaiföld, India, Banglades, Myanmar, Nepál, Bhután és Srí Lanka. Szintén ebben az évben Egyiptomban (melynek egy része Délnyugat - Ázsiában fekszik) egy rendelet értelmében tilos rágyújtani a kormányzati épületekben és repülőtereken.

Idén Irak is lépéseket tett a dohányzás visszaszorításáért: a kormány napirendre vette a dohányzás betiltását. Amennyiben elkészül a rendelet, akkor tilos lesz rágyújtani közintézményekben, repülőtereken, színházakban és iskolákban, de tilos lenne kiskorúak számára értékesíteni és pénzbírsággal sújthatnák a cigarettákat reklámozó médiumokat is.

Magyarország

Hazánk sajnos ebben a vonatkozásban is erős lemaradást mutat a világ többi országához képest. 2007 - ben ugyan elkészült egy javaslat ami dohányzás korlátozásáról szólt - éttermekben, kocsmákban, játszótereken - ám a 2008 elejére ígért törvény nem született meg. Annak ellenére sem, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez, melynek értelmében a tagállamok legtöbbjében 2009 - re szigorúan korlátozták a dohányzást éttermekben és kocsmákban is. Ráadásul a vendéglátóhelyekre vonatkozó tiltásoknak már a kilátásba való helyezése is heves tiltakozást váltott ki az érintettekből, akik drasztikus bevétel visszaeséstől tartanak, holott Írország példáját ismerve tudjuk, hogy ez nem állja meg a helyét. Egy felmérésből ugyanis kiderült, hogy a füstmentesítés óta ezen helyek látogatottsága jelentősen megnőtt. Az olyan helyek forgalma sem csökkent, amelyek korábban dohányzóként is működtek. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány is sürgeti a törvényt: közleményben szólították fel a törvényhozást a rendelkezés elfogadására. A jelenlegi javaslat azonban még korántsem tökéletes, hiszen az továbbra is engedné a dohányzást olyan szórakozóhelyeken, ahol meleg ételeket nem szolgálnak fel. így akár a bárok, diszkók és kocsmák jelentős része továbbra sem lenne füstmentesítve. A statisztikai mutatók magukért beszélnek és szintén a megfelelő törvény bevezetését sürgetnék. Egy felmérésből ugyanis kiderült, hogy hazánkban a százezer 65 évesnél fiatalabb magyarból egy év alatt 105 férfi és 28 nő veszíti életét koszorúér - betegség miatt. A franciaországi helyzet ennél azért jobb: itt 17 férfi és 3 nő hal meg ebben a betegségben. Azokban az országokban, ahol szigorú füstmentes intézkedéseket hoztak, ott jelentősen csökkent akár már 1-2 év alatt a szívroham miatti kórházi kezelések száma.

Dohányzásellenes reklám Magyarországról a '80 - as évekből
 

A magyar törvényhozás tehát egyelőre nem igyekszik a világ többi országa által elindított füstmentesítés útján haladni. Kísérletek voltak a dohányzás visszaszorítására, ennek értelmében például a budapesti aluljárókban ez évtől tilos a füstölgés ott - erről ITT olvashatsz bővebben. Azonban ez a rendelkezés is - a kamerarendszerek telepítése miatt - leginkább a magas költségeiről marad meg az emberek emlékezetében. Egy átfogóbb és a szórakozóhelyek füstmentesítéséről szóló törvényre Magyarországon még biztos várni kell egy darabig. Reméljük már nem sokáig...

Forrás: www.lifenetwork.hu; www.wikipedia.hu; www.videa.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: usa dohányzás egészség leszokás szigorítás passzív dohányzás dohányzás hatása

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr532468352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása