HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Zöld Pont - Orosháza

Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottsága 2009. február 10-i ülésén azt az álláspontot alakította ki, hogy dohányzásmentes övezeteket, ún. zöld pontokat lenne célszerű kialakítani a város közterületein. 2009. május 1-jével „kampányt” indított útjára a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása.

Címkék

50 ok (1) adóemelés (1) agy (1) allergia (1) allergia és cigi (1) álmatlanság (1) aluljáró (1) alvás (1) alzheimer (1) animáció (1) asztma (2) bajorország (1) barack obama (1) beköszönő (1) biorezonancia (1) bkv (1) bőr (1) büntetés (1) charlie majom (1) cigaretta (4) cigaretta legenda (1) cigi (6) cigisdoboz (3) cigi es a nők (2) csempészés (1) csökkent (1) csoport (1) dohány (1) dohányfüst (1) dohányfüstmentes világnap (2) dohánytermelés (3) dohánytermesztés (3) dohányzás (42) dohányzas (1) dohányzás és allergia (1) dohányzás és hollywood (1) dohányzás hatása (3) dohányzó csimpánz (1) duke egyetem (1) egészség (10) elektromos cigi (3) elektromos pipa (1) elhízás (1) élmény (1) elrettentő felirat (1) ensp (1) eredmény (1) érzések (2) euromonitor (1) extrém (1) facebook (1) fagerström (1) feljelentős (2) fiatalok (2) fiatal dohányos (1) finn (1) fizikai aktivitás (1) flash mob (1) foci (1) függőség (1) füst (2) füstszűrő (1) generáció (1) gyártás (1) gyerekek védelme (1) gyiök (3) gyógynövény (1) gyümölcsös (1) help (1) híres (1) hitek/tevhitek (2) hogyan készül (2) hollywood (1) illatos (1) illemszabályok (3) intelligencia (1) intézmény (1) intolerancia (1) ipsos (1) kalkulátor (1) kampányfilm (1) káros (3) kiegészítő termékek (1) kísérlet (1) kórház (1) korlátozás (1) kormány (1) kutatás (23) lakáskocsma (1) lázadás (2) leszokás (18) magány (1) marlboro (1) matrica (1) megálló (1) megszüntetés (1) megtakarítás dohányzás (1) mentolos cigi (1) mnsza (1) nagymama (1) nemdohányzó (1) nemdohányzók (1) nikotin (4) nikotintapasz (1) nők (1) növény (1) oltás (1) öngyújtó (1) öngyújtós mobil (1) otthon dohányzás (1) pályázat (1) parlament (1) passzív dohányzás (9) rákkeltő cigaretta (1) röviden tömören (1) saját (2) segítség (1) sodort cigi (1) spórolás a cigin (1) sport (3) szabad (1) szag (1) szenvedélybetegek (1) szerbia (1) szervezet (1) szigorítás (4) születés (1) születési súly (1) szülő (1) szünet (1) tábla (1) tájékoztatás (1) tatabánya (1) terápia (1) terhes (1) terhesség (1) teszt (3) tévhit (1) tilalom (7) tipp (2) történelem (2) törvény (2) törvényjavaslat (1) unoka (1) usa (4) változás (2) veszély (1) vicc (1) videójáték (1) vitamin (3) vízipipa (1) zavaró (3) zöld pont (2) zsebhamutál (1)

Kontra

Friss topikok

A program felelőse

Példa - kép - mutató

2010.07.14. 12:59 zoldpont

Amikor a reflektorfénybe kerülnek és akár egy világ követi őket figyelemmel, élsportolók. Karrierjük szinte minden esetben irigylésre méltó és sokan példaképként tekintenek rájuk, ám ezért megdolgoznak rendesen: szervezetük komoly edzésmunkának és igénybevételnek van kitéve. A magánéletben azonban ők is követnek el hibákat, vagy éppen felelőtlenül cselekszenek. Milyen példakép lehet az aki "szabadnapokon" rombolja a saját szervezetét, s mindezt nyíltan és bűntudat nélkül teszi? Egy kis szubjektív témaboncolgatás a blogon...

Az utcákon járkálva, vagy éppen a szórakozóhelyekre való betévedéskor a kisebb községekben bárki szemtanuja lehet annak, hogy a helyi, vagy a környékbeli sportolók hogyan engedik ki a gőzt (füstöt). Ilyenkor előfordul, hogy elszívnak 1-1 szál cigarettát. Vagy csak buliból, vagy egyébként is rendszeresen dohányoznak. Utóbbi esetben megfordulhat a fejekben: hogyan képes a sportkarriert összeegyeztetni a magánéletben füstölgős személlyel? Az ugyanis egyértelmű, hogy a hosszabb távon és a komolyabban űzött dohányzás teljesítmény csökkenéssel párosul.

Így a foci vb végeztével vegyünk példának egy futbalistát: nem kell orvosnak sem ápolónőnek lennünk ahhoz, hogy tudjuk, a sok dohányzásnak az lesz a következménye, hogy sebessége és állóképessége veszít értékéből. Azaz veszélybe kerülhet professzionális pályafutása is. Sajnos magam is ismerek olyan sportolót, aki óránként elszív egy szál cigarettát, s mégis a helyi egyesület "oszlopos" tagja és aktívan részt vesz az edzéseken és a megmérettetéseken is. Eddig azt gondoltam, hogy ez csak "nálunk" divat, vagyis egy magyar sajátossággal van dolgunk. Ám sok forrás cáfolja ezt a tévedést. A képen Zinedine Zidane, európa- és világbajnok labdarúgó látható cigizés közben, ám a focisták közül az angol válogatott Wayne Rooney, honfitársa Paul Gascoigne, vagy éppen a legendás Diego Maradona is e szokás rabja volt. a kopasz francia zseni esete mégis kicsit pikánsabb bármelyik futbalistáéhoz képest: Zizou (Zidane beceneve) annak idején még egy dohányzásellenes kampány fő arca is volt...

Az egykor testépítőként ténykedő későbbi színész, üzletember és politikus Arnold Schwarzenegger neve is ismerős lehet mindenki számára. Ma ugyan Kalifornia állam kormányzójaként tán elfogadható egy szivar "elfogyasztása", ám már sportolóként is élt a dohányzással. S ha már testépítés: Markus Rühl neve talán nem mond semmit az olvasónak, de Németország fiataljainak nagy tömege tekinti őt példaképnek az ebben a sportágban elért eredményei miatt. Ám Arnoldhoz hasonlóan ő is aktív sportolóként szokott rá a cigarettázásra.

A tények után pedig jöjjön egy kis szubjektív lezárásként...

Személy szerint valahol hiteltelennek érzem azt a sportolót, aki "munka" közben él - hal azért amit tesz, ám amint hétköznapi emberré válik, sokszor azonnal nyúl a cigiért. Az olyan világsztárok és hírességek esetében, akiket fentebb említettem, fenn áll annak a veszélye, hogy rossz példát mutatnak azoknak, akik valóban egy követendő mintának tartják őket. Ám azt sosem szabad elfelejteni, hogy a dohányzás is egy szenvedélybetegség, ami sok munkával és akaraterővel azért gyógyítható.

Te mit gondolsz a füstölgő sportolókról?

 

Forrásként a KamaszPanasz cikkét használtam fel.

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldpont.blog.hu/api/trackback/id/tr582151194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.K. 2010.07.17. 22:51:12

Engem pedig az háborít fel amikor terhes avagy áldott állapotban (jobbszeretem) lévő nők pöfékelnek, mint a gyárkémény! Milyen dolog ez! Már magzati korban lemérgezik a saját gyermeküket! Semmi akarat, alázat, tisztelet, felelősség? Egy egész életet tehetnek tönkre vele ill. a sajátjukat is ha hajlandóak lesznek a problémás gyermeküket nevelni.
Én meg fizessem az adómból a gyermeke gyógykezelését, műtététét, gyógypedagógusát, gyógyszereit, ápolási segélyét, családi pótlékját, mert a kedves anyuka dohányzott a erhessége alatt is! Utána meg szoptatás alatt folytatja. Nyomja a nikont a gyerekbe. Nem csoda, hogy utána a gyerek könnyebben válik függővé.
Az ilyennek még családi pótlékot sem adnék, de azt is a gyerek "szívná" meg!
Na erre kellene valamit kitalálni!
(Jó a blog!)

zoldpont 2010.07.21. 12:28:23

@E.K.: A blog és az egész Zöld Pont program célja a tudatósítás. Számunkra már az is siker, ha 1-2 dohányos kismamát elgondolkodtatunk.

zoldpont 2010.07.21. 12:30:02

@9ghost: Gondoltuk hogy nem egy sima cigitől flash - el ennyire ;)))
süti beállítások módosítása